API за поштенски кодови - Пристап до податоците за поштенски код во светот

Пребарувајте поштенски кодови, добијте ги сите растојанија на поштенски кодови и многу повеќе со нашиот API за поштенски код.

Светски податоци
94+ Земји
{
  "query":{
   "code": "10005",
   "country": "US",
   "range": "25",
   "measure": "mi",
  },
  "results":{
    "range_codes_unique": [
      "07010", 
      "07020", 
      "07022", 
      "07024", 
      "07026", 
      ...
    ],
    "range_codes": [
      "07010", 
      "07020", 
      "07022", 
      "07024", 
      "07026", 
      ...
    ],
    "range_codes_details": [
     {
       "postal_code":"07010",
       "country_code":"US",
       "city":"Cliffside Park",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
     {
       "postal_code":"07020",
       "country_code":"US",
       "city":"Edgewater",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
     {
       "postal_code":"07022",
       "country_code":"US",
       "city":"Fairview",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
     {
       "postal_code":"07024",
       "country_code":"US",
       "city":"Fort Lee",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
     {
       "postal_code":"07026",
       "country_code":"US",
       "city":"Garfield",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
      ...
    ],
  }
}
Postalcodes.app - Access to Worldwide Postal Code data | Product Hunt


Лесен за употреба API

PostalCodes.app е алатка која ви овозможува да добиете информации за различни поштенски кодови ширум светот. Можете да добиете поштенски кодови во опсег на растојание во километри или милји или да ги добиете деталите за поштенски код воопшто.

GET Добијте поштенски кодови на растојание

Со оваа крајна точка лесна за употреба, ќе добиете список на поштенски кодови што се наоѓаат на одредено растојание. Примерот за барање ќе врати список на единствени поштенски кодови, комплетен список на поштенски кодови и детали за секој поштенски код.

GET https://postalcodes.app/api/v1/?key=YOUR-APIKEY&distance=25&zipcode=10005&country=us

Нашиот API прифаќа мерења на растојание во километри (стандардно) или милји.

За да го смените мерењето во километри, мора да го ставите ms во вашето барање:

GET https://postalcodes.app/api/v1/?key=YOUR-APIKEY&ms=km&distance=25&zipcode=10005&country=us

Одговорот ќе изгледа вака:

{
  "query":{
   "code": "10005",
   "country": "US",
   "range": "25",
   "measure": "mi"
  },
  "results":{
    "range_codes_unique": ["07010", "07020", "07022", "07024", "07026", ...],
    "range_codes": ["07010", "07020", "07022", "07024", "07026", ...],
    "range_codes_details": [
     {
       "postal_code":"07010",
       "country_code":"US",
       "city":"Cliffside Park",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
     {
       "postal_code":"07020",
       "country_code":"US",
       "city":"Edgewater",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
     {
       "postal_code":"07022",
       "country_code":"US",
       "city":"Fairview",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
     {
       "postal_code":"07024",
       "country_code":"US",
       "city":"Fort Lee",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
     {
       "postal_code":"07026",
       "country_code":"US",
       "city":"Garfield",
       "state":"New Jersey",
       "state_code":"NJ",
       "province":"Bergen",
       "province_code":"003"
     },
      ...
    ],
  }
}

GET Добијте детали за поштенски кодови

Следниот пример ќе ги врати деталите за поштенските кодови што се совпаѓаат со барањето за пребарување.

GET https://postalcodes.app/api/v1/?key=YOUR-APIKEY&zipcode=10005&country=us

Одговорот ќе изгледа вака:

{
  "query":{
   "code": "10005",
   "country": "us",
   "range": "",
   "measure": "mi"
  },
  "results":{
    "range_codes_unique": ["10005"],
    "range_codes": ["10005"],
    "range_codes_details": [
     {
       "postal_code":"10005",
       "country_code":"US",
       "city":"New York",
       "state":"New York",
       "state_code":"NY",
       "province":"New York",
       "province_code":"061"
     }
    ],
  }
}

GET Добијте сопствени податоци

Може да поминете дополнителни парами за да го добиете само она што ви треба во резултатите, само додадете ги fields за вредност во вашето барање.

GET https://postalcodes.app/api/v1/?key=YOUR-APIKEY&fields=["range_codes_unique"]&distance=25&zipcode=10005&country=us

Одговорот ќе изгледа вака:

{
  "query":{
   "code": "10005",
   "country": "US",
   "range": "25",
   "measure": "mi"
  },
  "results":{
    "range_codes_unique": ["07010", "07020", "07022", "07024", "07026", ...]
  }
}+94 Поддржани земји

AD (Андора)
AR (Аргентина)
AS (американска Самоа)
AT (Австрија)
AU (Австралија)
AX (Аландски Острови)
AZ (Азербејџан)
BD (Бангладеш)
BE (Белгија)
BG (Бугарија)
BM (Бермуди)
BR (Бразил)
Flag of Belarus
BY (Белорусија)
CA (Канада)
CH (Швајцарија)
CL (Чиле)
CO (Колумбија)
CR (Коста Рика)
CY (Кипар)
CZ (Чешка република)
Flag of Germany
DE (Германија)
DK (Данска)
DO (Доминиканска Република)
DZ (Алжир)
EE (Естонија)
ES (Шпанија)
FI (Финска)
FM (Микронезија)
FO (Фарски Острови)
FR (Франција)
GB (Обединето Кралство)
GF (Француска Гвајана)
GG (Гернзи и Алдерни)
GL (Гренланд)
GP (Гвадалупе)
GT (Гватемала)
GU (Гуам)
HR (Хрватска (Хрватска))
HU (Унгарија)
IE (Ирска)
IM (Човекот (Остров на))
IN (Индија)
IS (Исланд)
IT (Италија)
JE (Џерси)
JP (Јапонија)
Flag of South Korea
KR (Јужна Кореја)
LI (Лихтенштајн)
LK (Шри Ланка)
LT (Литванија)
LU (Луксембург)
LV (Латвија)
MC (Монако)
MD (Молдавија)
Flag of the Marshall Islands
MH (Маршалски Острови)
MK (Македонија)
MP (Северни Маријански Острови)
MQ (Мартиник)
MT (Малта)
Flag of Malawi
MW (Малави)